Artikel udgivet på Parvis.dk

 

Vold i parforholdet

 

Når man indgår i et parforhold, så er der næppe nogen, der ønsker at psykisk eller fysisk vold skal være en del af dagligdagen. Men volden bliver desværre for nogen en del af parforholdet.

Skrevet af Linda Valbjørn, psykoterapeut 

Hvorfor blive i parforhold med vold 
Det kan være svært at forstå, at en person kan blive i et parforhold med en partner, som udøver psykisk eller fysisk vold. Fysisk vold i form af slag, skub, spark osv. Psykisk vold kan foregå på mange måder i form af trusler, ydmygelser, skyld osv.

Hvis den voldelige partner truer med at myrde sig selv, partneren eller børnene, hvis partneren vælger at bryde parforholdet, vil det være svært at vælge dette. For hvad er værst, lige nu kender man vilkårene, men hvad hvis der hænger en dødstrussel over hovedet.

Trusler er et magt-våben til at styre partnerens adfærd med, da partneren ikke kan vide, hvornår der bliver gjort alvor af truslen. 

Tavsheden
Når der er vold i parforholdet, bliver der oftest ikke talt om følelser og indre oplevelser. – Hverken inde i familien eller udadtil i forhold til omgivelserne. Volden i parforholdet er ofte en hemmelighed, som ingen taler om.

Hvis den voldelige partner har svært ved at indgå i menneskelige relationer, vil parret ingen omgangskreds have. Der vil ingen fortrolige venner være. Partneren må selv bære smerten og skuffelsen over det parforhold, som ikke blev det, der var drømt om.

Partneren går på kompromis med egne behov for at tilfredsstille den voldelige partners behov i håbet om, at volden undgås.

Overlevelse
De mænd og kvinder, som vælger at blive i et parforhold, hvor der udøves psykisk - eller fysisk vold, finder nogle strategier, sådan at de kan overleve volden.

Overlevelsen kan bestå af at fordybe sig i børnenes liv, arbejde, ugeblade, bøger osv. Fordybelsen giver mulighed for at glemme smerten for en stund, sådan at der ikke skal forholdes til virkeligheden.

Konsekvenser
Uanset hvilken vold der er i et parforhold og uanset hvem, der udøver volden, så er der konsekvenser ved at blive i parforholdet. Konsekvenser som f.eks. trusler om vold, selve volden, opgivelse af drømme, ensomhed, angst, depression osv.

Samtidig er der konsekvenser, hvis parforholdet brydes pga. volden f.eks. skyld, ensomhed, forladthed, trusler, angst osv.

Det er en svær beslutning at træffe, om et parforholdet skal fortsætte eller brydes, når der opleves vold. Der er negative konsekvenser, uanset hvad der vælges. Konsekvenserne skal der leves med resten af livet.

Søg hjælp
Jeg vil anbefale dig at søge professionel hjælp hos f.eks. en psykolog, terapeut eller læge, hvis du oplever, at du bliver udsat for psykisk – eller fysisk vold.

Det kan være en svær beslutning at søge hjælp, men det er vigtigt at gøre det, da du har brug for støtte til at finde ud af, hvordan du undgår at gå ’i stykker’ psykisk.

 

Vestergade 67 - 8370 Hadsten - Mobil: 21661634 - Mail: lindavalbjorn@gmail.com